Peter Gillis, eigenaar van vakantiepark Prinsenmeer in Ommel, heeft een nogal drastische aankondiging gedaan: op zaterdag zal hij de voorzieningen van gas, licht en water afsluiten in een poging de vaste bewoners te dwingen het park te verlaten. Deze stap is genomen als laatste redmiddel om te voldoen aan de regels die het permanent wonen op vakantieparken verbieden, zoals al langer door de gemeente Asten en Nederlandse wetgeving wordt gecommuniceerd. Volgens schattingen zouden er nog ongeveer 27 permanente bewoners op het park aanwezig zijn. Gillis riskeert een aanzienlijke boete als hij deze bewoners niet weet te verwijderen, een scenario waar hij zich fel tegen verzet.
De gemeente Asten staat op het standpunt dat het niet hun verantwoordelijkheid is om de bewoners te dwingen te vertrekken. Ondanks de dreiging hebben de bewoners zaterdagochtend duidelijk gemaakt dat zij niet van plan zijn het park vrijwillig te verlaten. Zij lijken vastberaden en hebben zelfs voorzieningen zoals watertanks en generatoren aangeschaft, mochten de nutsvoorzieningen inderdaad worden afgesloten.
Sinds 2019 is er door de gemeente zowel mondeling als schriftelijk gecommuniceerd dat permanent verblijf op het vakantiepark niet toegestaan is. In 2021 heeft de gemeente begonnen met het versturen van brieven die bewoners sommeerden het park te verlaten, en deze waarschuwingen werden in oktober 2023 nog eens herhaald.
Het conflict escaleert verder nu Peter Gillis heeft aangekondigd dat, mocht een laatste gesprek met de bewoners op niets uitlopen, hij de politie zal vragen in te grijpen. De politie en gemeente hebben echter aangegeven dat dit een civielrechtelijke kwestie is en dat zij hierin niet zullen optreden tenzij er strafbare feiten plaatsvinden of de openbare orde wordt verstoord.
Door deze standvastigheid van de bewoners en het uitblijven van actie van politie of gemeente, raakt de situatie steeds meer verstrikt. Dit conflict belicht de complexiteit van regelgeving omtrent permanent verblijf op vakantieparken en de moeilijkheden die ontstaan wanneer individuen zich verzetten tegen de handhaving van deze regels.
In Nederland neemt de discussie over permanent wonen op vakantieparken toe. Voor sommigen zijn deze parken een betaalbare oplossing in tijden van woningnood. Deze situatie bij Prinsenmeer is een reflectie van een breder nationaal probleem waarbij een aanpak die zowel rekening houdt met de belangen van de eigenaren als met de rechten van de bewoners, nog steeds in ontwikkeling is. Het conflict tussen Peter Gillis en de permanente bewoners van Prinsenmeer voelt als een cruciaal moment waarbij de aanpak van dit soort situaties mogelijk heroverwogen moet worden. Het is een duidelijk signaal dat de huidige regels en de praktijk soms op gespannen voet staan en dat er behoefte is aan duidelijkere richtlijnen en handhaving rondom dit thema.