In recente jaren heeft een verontrustende trend zich voortgezet waarbij criminelen zich voordoen als politieagenten om vooral oudere burgers op te lichten. In 2024 is het aantal arrestaties van verdachten van dergelijke fraude gestegen naar 167, wat een forse stijging is ten opzichte van de 132 arrestaties in het voorgaande jaar. Deze vorm van criminaliteit manipuleert het vertrouwen van met name oudere mensen, waarbij de daders zich opwerpen als beschermers tegen lokale criminaliteit.
De werkwijze van deze fraudeurs is zich voordoen als agenten en beweren dat er recent inbraken zijn geweest in de buurt van het slachtoffer. Vervolgens suggereren ze dat ze waardevolle zaken komen ophalen voor ‘veilige bewaring’. Wanneer binnen gelaten, gaan ze over tot diefstal van kostbaarheden.
De laatste tijd zijn er zo’n zevenhonderd aangiften geregistreerd in regio’s zoals Den Haag, Oost-Brabant en Oost-Nederland, terwijl Amsterdam stabiel bleef. De piek in meldingen heeft geleid tot verhoogde waakzaamheid bij de politie, die al waarschuwt voor de escalatie van deze meldingen naar 3400 zaken.
Oplichters gebruiken vaak vooraf ingewonnen persoonlijke informatie, wat hun geloofwaardigheid verhoogt. Dit slimme gebruik van details zoals namen en rekeningen van familieleden, vergroot de kans dat een slachtoffer toebijt op hun bedrog.
Sybren van der Velden Walda, heeft beklemtoond dat oplichters de urgentie creëren voor hun slachtoffers om snel te handelen, wat kritisch denken beperkt en het makkelijker maakt voor daders om hun slag te slaan. Hij benadrukt het belang van het altijd doen van aangifte bij vermoedens van fraude, om zo een rol te spelen in het bestrijden van deze misdrijven.
De strijd tegen deze vorm van oplichting vereist een samenwerking tussen de gemeenschap en de politie. Het is cruciaal dat burgers sceptisch blijven en hun deuren gesloten houden voor onbekenden, ook al claimen deze politieagenten te zijn. Dubbelcheck altijd de identiteit van een bezoeker door rechtstreeks met de politie te communiceren voordat toegang wordt verleend.
De toename van oplichting waarbij daders zich voordoen als politieagenten is een herinnering aan de voortdurende behoefte aan waakzaamheid. De aanpak van deze probleemstelling vraagt om een alerte houding van ons allen. Hierbij is het van belang dat iedereen bewust is van de risico’s en de correcte stappen kent om zichzelf te beschermen. Telefoontjes of bezoeken van zelfverklaarde agenten dienen altijd gecontroleerd te worden. Samen kunnen we ons sterker maken tegen deze laffe misleiding en helpen om onze gemeenschappen veiliger te maken.