Meteorologisch gesproken staat Nederland aan de vooravond van een significante weersverandering. Storm Aitor, afkomstig van de Britse eilanden, komt dichterbij en brengt harde wind en mogelijk zware windstoten met zich mee. Buienradar meteoroloog Amara Onwuka adviseert automobilisten, met name diegenen die oost-west routes gebruiken, om extra voorzichtig te zijn vanwege de verwachte plotse windvlagen. Hoewel er momenteel een code geel van kracht is in de kustprovincies, kan dit snel veranderen afhankelijk van de intensivering van de storm. Aitor versterkt momenteel boven de Noordzee, wat bijdraagt aan de alertheid langs de Nederlandse kust.
Vooralsnog is het stormscenario te lokaal om een code oranje uit te roepen. Onwuka heeft uitgesproken dat de situatie snel kan veranderen. De kustgebieden zullen de krachtigste winden ervaren, maar ook meer landinwaarts kunnen de effecten hevig zijn. Vanavond zal langs de westkust de wind al toenemen, met een verdere escalatie verwacht in de loop van de nacht naar windkracht 7 of zelfs 8.
Morgenochtend zal het hele land voelen dat Aitor in kracht toeneemt, met zware wind en regenval. Aan de kust kan dit zelfs gepaard gaan met onweer. Tegen het middaguur wordt de piek van de storm verwacht, waarbij in sommige kustgebieden en nabij het IJsselmeer windkracht 9 bereikt kan worden. Vooral in Noord-Holland, de Wadden en Friesland worden windstoten van meer dan 100 kilometer per uur voorspeld.
Het binnenland zal niet gespaard blijven van de storm. Windstoten kunnen daar snelheden van 75 kilometer per uur of meer bereiken. Ook trekt er een intensief regengebied over, wat vooral in Noord-Holland kan leiden tot meer dan 50 millimeter neerslag, met mogelijke overlast als gevolg.
Weggebruikers worden gewaarschuwd voor potentieel gevaarlijke situaties, vooral bij het besturen van voertuigen zoals auto’s met caravans of aanhangers. Deze voertuigen zijn extra gevoelig voor zijwind. Het risico op ongelukken neemt toe door de mogelijke instabiliteit veroorzaakt door sterke zijwindstoten.
Onwuka waarschuwt ook voor andere gevaren zoals vallende takken en omvallende bomen, vooral omdat veel bomen nog bladeren dragen die ze extra vatbaar maken voor wind. De situatie vraagt voortdurende aandacht; hoewel de exacte kracht van Aitor nog steeds onzeker is, is voorzichtigheid geboden.
Terwijl storm Aitor nadert, is het essentieel voor zowel weggebruikers als bewoners in de meest risicovolle gebieden om de weerberichten in de gaten te houden en voorbereid te zijn op een abrupte weersomslag. Zowel harde windstoten als hevige neerslag kunnen uitdagende omstandigheden creëren die de normale gang van zaken kunnen verstoren. Voor iedereen in de path van de storm wordt aanbevolen om de situatie serieus te nemen en de aanbevelingen van weerdiensten op te volgen om de veiligheid te waarborgen.