Nederland heeft recentelijk grote uitdagingen gekend op het gebied van volksgezondheid, benadrukt door de COVID-19 pandemie. De impact hiervan heeft duidelijk gemaakt hoe vitaal een sterke publieke gezondheidsinfrastructuur is. Nu zijn bezuinigingen door het kabinet voorgenomen die directe gevolgen kunnen hebben voor deze infrastructuur. De GGD GHOR Nederland, een sleutelorganisatie in de nationale gezondheidszorg, heeft ernstige twijfels geuit over deze geplande financiële sneden. Ze benadrukken dat deze bezuinigingen de toekomstige pandemievoorbereiding zullen verzwakken en de veiligheid van de burgers in gevaar brengen.
De voorgenomen korting van 300 miljoen euro is volgens GGD GHOR een riskante stap. Ze beargumenteren dat een dergelijke ingrijpende vermindering in de fondsen voor pandemische gereedheid, Nederland kwetsbaar zal laten voor toekomstige gezondheidscrises. Het is deze mogelijke onvoorbereidheid die de organisatie doet zorgen maken over de algemene publieke gezondheidsveiligheid.
Ook stipt GGD GHOR aan dat door de bezuinigingen waardevolle expertise verloren gaat, doordat personeel dat tijdens de pandemie is ingezet mogelijk zal moeten vertrekken. Dit draagt bij aan de afbraak van essentiële kennis en kan Nederland trager maken in het reageren op nieuwe gezondheidsdreigingen.
Daarnaast uit de organisatie bezorgdheid over het potentieel afbreken van informatievoorzieningssystemen voor infectieziekten. Zonder efficiënte distributie van informatie kunnen lokale en nationale autoriteiten moeite hebben om adequaat te reageren op gezondheidscrises, wat de gevolgen van toekomstige uitbraken kan verergeren.
De GGD wijst op de onvermijdelijke natuur van toekomstige pandemieën, versterkt door recente uitbraken zoals vogelgriep en mpox. De noodzaak voor robuuste voorbereidingsmechanismen is duidelijk en dringend. De waarschuwingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die na de coronacrisis de overheid als onvoldoende voorbereid bestempelde, versterken deze boodschap.
GGD GHOR Nederland drukt het kabinet op het hart hun besluit te herzien en de bezuinigingen terug te draaien, om zo de fouten uit het recente verleden niet te herhalen. Strikte en volledige voorbereiding is volgens hen de enige manier om de gezondheid en veiligheid van de Nederlandse bevolking efficiënt te beschermen en te behoeden voor toekomstige crises.
In deze tijden van globale gezondheidszorgen en lokale uitdagingen, dient de aandacht op duurzaamheid van gezondheidssystemen niet verloren te gaan. De geplande bezuinigingen door het kabinet zouden de lessen die de pandemie ons geleerd heeft moeten negeren. Met gevaar voor toekomstige pandemieën en gezondheidscrises, is het cruciaal dat investeringen in publieke gezondheidszorg niet enkel behouden blijven, maar waar nodig ook versterkt worden. Het risico van niet handelen is simpelweg te groot. Dus, terwijl we naar de toekomst kijken, laten we de gezondheid en veiligheid van onze gemeenschap voorrang geven.