In het moderne culinaire landschap zou je kunnen zeggen dat textuur net zo belangrijk is geworden als smaak. Dit geldt bijzonder sterk voor vleesproducten, waarbij consumenten steeds hogere verwachtingen hebben wat betreft de malsheid van het vlees dat zij consumeren. Dit seizoen begint de Keuringsdienst van Waarde met een fascinerende onthulling over hoe mals ons vlees werkelijk is en welke industriepraktijken hierachter schuilgaan om dit te bereiken. De episode belicht de geheimen en technieken die worden toegepast om zelfs de taaiere vleesdelen niet van echt mals vlees te onderscheiden.
Veel slagerijen en supermarkten garanderen tegenwoordig de malsheid van hun vleesproducten zoals riblappen en biefstukken. Ze beloven zelfs geld terug als het vlees niet aan de malseisen voldoet. Dit roept de vraag op hoe deze garanties haalbaar zijn gegeven de natuurlijke variatie in vleeskwaliteit. Uit de recente aflevering blijkt dat er meer achter deze beloftes zit dan op het eerste gezicht lijkt.
Vleesexpert Gertjan Kiers onthult in het programma dat de voorkeur voor extreme malsheid deels voortkomt uit een verandering in eetgewoonten; mensen kauwen minder en genieten meer van zachtere texturen, hoewel deze vaak minder smaakvol zijn. Hoe minder een spier door het dier wordt gebruikt, zoals de spieren in de bil, des te malser het vlees. Dit in tegenstelling tot spieren die meer zijn gebruikt.
Niet alle deel van een dier levert echter mals vlees op. De industrie heeft methodes ontwikkeld om ook minder malse delen, zoals de nek, aantrekkelijk te maken. Een hiervan is de techniek van het ‘prikken’ van vlees, waarbij taai vlees door middel van kleine sneden malser wordt gemaakt. Dit wordt bereikt met een machine uitgerust met honderden kleine messen, ontworpen door Paulus Nicholaas.
De Keuringsdienst van Waarde bezocht Brussel om meer te weten te komen over deze vleesvermalser, die taaie spiervezels doorsnijdt en zelfs vlees met veel zenuwen zacht maakt. Het effect is vergelijkbaar met het voorkauwen van voedsel. België en Frankrijk labelen vlees dat op deze manier is behandeld, maar in Nederland is dit niet verplicht.
Ondanks de genialiteit van deze technologie, blijft het onduidelijk voor veel consumenten in Nederland waar hun vlees precies vandaan komt en hoe het zo mals is gemaakt. De praktijken binnen de vleesindustrie stellen dat zelfs minder luxe vleesdelen door technologische bewerking als hoogwaardig verkocht kunnen worden. Dit maakt niet alleen luxe producten toegankelijker maar roept ook vragen op over transparantie in de voedselindustrie.
In een wereld waar het uiterlijk en de textuur van voedsel steeds belangrijker worden, zorgt technologische vooruitgang in de vleesindustrie ervoor dat consumenten kunnen genieten van mals en betaalbaar vlees. Echter, de aflevering van de Keuringsdienst van Waarde benadrukt het belang van bewustwording bij consumenten over de herkomst en bewerking van de producten die zij kopen. Hierdoor wordt de waarde van transparantie in de voedingsindustrie onderstreept, en wordt misschien de weg vrijgemaakt voor een meer geïnformeerde en ethische consumptie.