In Nederland is de herfst begonnen en dat merken we ook aan de dalende temperaturen, die ervoor zorgen dat vele huishoudens hun verwarmingssystemen weer opstarten. Dit jaar begint het stookseizoen opvallend vroeg, al in begin september, terwijl dit vorig jaar pas half oktober het geval was. De plotselinge koelte brengt de verwarmingen weer aan het draaien en dit heeft direct gevolgen voor het energieverbruik. Hoewel het gebruik van conventionele verwarmingssystemen zoals cv-ketels nog steeds hoog is, wordt er steeds vaker overgestapt naar alternatieven zoals warmtepompen die efficiënter en duurzamer zijn.
Met de huidige koude condities, waarbij de nachttemperaturen tot 8 graden dalen en het overdag niet warmer wordt dan 15 graden, zetten veel huishoudens hun verwarming aan. Vooral in slecht geïsoleerde woningen is de behoefte aan warmte groot. Quatt, een specialist in warmtepompen, merkt op dat hun 8500 apparaten reeds actief zijn, wat ongebruikelijk vroeg is in het seizoen.
In tegenstelling tot vorig jaar, toen de warmte van de nazomer het begin van het stookseizoen vertraagde tot 14 oktober, vraagt de huidige temperatuur nu al om verwarming. Opvallend is dat, ondanks deze koude, Gasunie nog geen stijging in gasverbruik rapporteert, maar Quatt voorspelt een stijging eind deze week wanneer meer mensen hun thermostaten hoger zullen zetten.
Gedurende het stookseizoen, dat loopt van oktober tot april, besteden Nederlanders naar schatting 8,6 miljard euro aan gas. Quatt suggereert dat een enorme besparing mogelijk is door over te stappen op een warmtepomp, die tot vier tot vijf keer efficiënter kan zijn dan traditionele HR-ketels.
Warmtepompen werken met een rendement van 400-500%, tegenover 100% voor een moderne HR-ketel. Dit betekent dat je met minder energie evenveel warmte kunt genereren. De kosten voor gas liggen momenteel op ongeveer 1,25 euro per kuub, terwijl elektriciteit 30 cent per kWh kost. Een warmtepomp is daardoor niet alleen milieuvriendelijker, maar ook economisch aantrekkelijker op lange termijn.
Bij de aanschaf van een hybride warmtepomp, die ook aanspraak kan maken op subsidies, liggen de netto kosten tussen de 3000 en 5000 euro. Zo’n pomp kan 90% van de tijd de verwarming zelfstandig aan, met de cv-ketel als backup tijdens extreem koude periodes. Dit maakt het een zinvolle investering, zowel financieel als ecologisch.
De vroegere intrede van de kou dit jaar onderstreept de relevantie van het thema verwarming. Met de steeds terugkerende discussies over duurzaamheid en energiebesparing, kijken vele Nederlanders naar efficiëntere verwarmingsopties. Warmtepompen bieden een duurzame oplossing die niet alleen goed is voor de portemonnee, maar ook bijdraagt aan de vermindering van de CO2-uitstoot. De stijgende energieprijzen en de noodzaak voor efficiënte energie use cases maken de discussie over warmtepompen relevanter dan ooit.