Als je graag filet americain eet, is het een goed idee om dit eerst in te vriezen. Door rauw vlees eerst 48 uur te bevriezen, worden veel mensen volgens het RIVM minder snel ziek.
Onderzoek naar rauw vlees
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft onderzoek gedaan naar de effecten van het invriezen van filet americain. Hun bevindingen, gepubliceerd in het tijdschrift PLOS ONE, wijzen uit dat invriezen helpt om ziektes te voorkomen.
Risico’s van rauw vlees
Hoewel veel mensen zonder problemen rauw vlees zoals filet americain eten, kan het eten van dit vlees toch gevaarlijk zijn. Vooral voor mensen met een zwakker immuunsysteem kan het eten van rauw vlees leiden tot ernstige gezondheidsproblemen door toxoplasmose.
Zwangere vrouwen opgelet
Het is extra belangrijk voor zwangere vrouwen om op te passen met filet americain. Zij krijgen vaak het advies dit niet te eten tijdens hun zwangerschap omdat toxoplasmose kan leiden tot miskramen of afwijkingen bij de baby.
Het nut van invriezen
Het RIVM heeft een analyse gemaakt van de voordelen van het invriezen van filet americain. Door het vlees minstens 48 uur bij min 12 graden Celsius in te vriezen, kunnen veel problemen voorkomen worden.
Besparing op zorgkosten
Volgens het RIVM is het invriezen van filet americain op de lange termijn goedkoper dan de kosten van extra stroomverbruik. Ze schatten dat het invriezen jaarlijks 10 tot 30 miljoen euro kan besparen, vooral doordat er minder zorgkosten zijn voor kinderen met hersenafwijkingen. Vries jij de filet americain eerst in of gaat het direct op je brood? Laat het ons weten door te reageren onder het bericht op Facebook. Vergeet ook niet om het artikel te delen!
Bron: Libelle