Het komt vaak voor dat vrouwen last hebben van hun onderbuik. Ze ervaren dit als krampen, een vol gevoel of een plotselinge steek. Maar waar komt die pijn nu eigenlijk vandaan? Over het algemeen zijn er drie hoofdoorzaken die de onderbuikpijn bij vrouwen kunnen verklaren.
Eenvoudige oplossingen voor buikpijn
Voor veel vrouwen kan het al helpen om de broek losser te maken of een warme kruik tegen de buik te houden om de pijn te verlichten. In ernstigere gevallen willen ze zich misschien opkrullen in bed in de foetushouding en de rest van de dag niemand zien.
De gebruikelijke verdachten
Vaak zijn de bekende oorzaken menstruatiepijn of verstopping – soms zelfs beide tegelijk. Een eenvoudig paracetamol kan dan uitkomst bieden. Maar soms is er iets anders aan de hand en dan is het belangrijk om te weten waar de pijn precies zit.
De volgende informatie kan je een beetje op weg helpen. Maar onthoud: dit artikel is alleen informatief. Ga voor een echte diagnose naar je huisarts.
Buikpijn door je darmen
Volgens recente statistieken van het NHG heeft tussen de 5 en 20 procent van de mensen in Nederland last van Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Dit komt bij vrouwen twee keer zo vaak voor als bij mannen, wat kan verklaren waarom vrouwen vaker buikpijn hebben. PDS zorgt voor een opgeblazen gevoel en kramp, voornamelijk tussen de navel en de schaamstreek. Een aangepast dieet of het vermijden van bepaalde voeding kan soms helpen, maar het is belangrijk dit eerst met een diëtist of huisarts te bespreken, die je ook andere oplossingen kunnen bieden.
Buikpijn door je voortplantingsorganen
Menstruatiepijn is iets waar de meeste vrouwen wel aan gewend zijn. Maar het is goed om veranderingen in je menstruatie en de pijn die daarbij komt kijken in de gaten te houden. Ongebruikelijke pijn tijdens je menstruatie kan wijzen op een dieper liggend probleem. Symptomen als misselijkheid, gewichtsverlies, aanhoudende obstipatie of diarree, bloeden tussen menstruaties door of tijdens seks zijn allemaal redenen om een dokter te bezoeken.
Buikpijn door je blaas
Blaasgerelateerde buikpijn komt vaak door een blaasontsteking, iets wat vrouwen veel vaker treft dan mannen. Je voelt dan een branderige pijn en hebt steeds het gevoel dat je moet plassen, ook al komt er weinig uit. Het is belangrijk om veel te drinken als je blaasklachten hebt, zodat bacteriën sneller uit je lichaam gespoeld worden. Paracetamol kan de pijn verzachten, maar als de klachten na een dag niet minder worden, moet je echt naar de huisarts.
We willen benadrukken dat iedere buikpijn die afwijkt van het normale een reden is om contact op te nemen met je huisarts.
Bron: Elle