Heb je ooit gemerkt dat je vroeger veel verder kon lopen zonder pijn in je benen, maar dat je nu al snel krampen en steken voelt? Als je tijdens het wandelen steeds moet stoppen vanwege de pijn, zou het kunnen zijn dat je last hebt van etalagebenen. Deze aandoening kan erg pijnlijk en vervelend zijn, maar er zijn behandelingen beschikbaar. In dit artikel zullen we bespreken wat etalagebenen zijn, welke symptomen ze veroorzaken en hoe ze behandeld kunnen worden.
Wat zijn etalagebenen?
Etalagebenen, ook wel bekend als claudicatio intermittens, ontstaan wanneer de slagaders naar of in je benen vernauwd raken. Deze vernauwing zorgt ervoor dat er minder bloed en dus minder zuurstof naar de spieren in je benen stroomt. Dit leidt tot pijn en krampen, vooral na het lopen van een afstand. Vaak verdwijnt de pijn snel als je even stilstaat, wat kan lijken alsof je in elke etalage wilt kijken, vandaar de naam ‘etalagebenen’.
Oorzaken van etalagebenen
Etalagebenen worden meestal veroorzaakt door vernauwing van de slagaders als gevolg van verkalking en vetafzetting in de wand van de slagaders. Deze aandoening, arteriosclerose genaamd, is vaak gerelateerd aan veroudering. Risicofactoren voor etalagebenen zijn onder andere overgewicht, hoog cholesterol, roken en hoge bloeddruk. Genetische aanleg kan ook een rol spelen.
Hoewel alle symptomen vervelend kunnen zijn, is de pijn tijdens het lopen het belangrijkste kenmerk van etalagebenen. Bij ernstige vernauwingen kan de pijn al na korte afstanden optreden. Naast de stekende en krampende pijn in je benen, kunnen er ook andere symptomen optreden bij etalagebenen. Deze omvatten:
Symptomen van etalagebenen
- Koude voeten: je kunt merken dat je voeten kouder aanvoelen dan normaal.
- Minder haargroei op je benen: het haar op je benen kan dunner worden.
- Verdikking van teennagels: je teennagels kunnen dikker worden dan normaal.
- Verminderd gevoel in je benen: je kunt een verminderd gevoel ervaren in je benen.
Behandeling van etalagebenen
Als je de diagnose etalagebenen krijgt, zijn er verschillende behandelopties beschikbaar:
- Levensstijlaanpassingen: In eerste instantie zal er gekeken worden naar je levensstijl. Stoppen met roken, gezonder eten en gewichtsverlies kunnen worden aanbevolen om verdere slagaderverkalking te voorkomen.
- Medicatie:
Als je last hebt van hoge bloeddruk, diabetes of een hoog cholesterolgehalte, kan medicatie worden voorgeschreven om deze aandoeningen te beheersen. - Looptherapie: Ondanks de pijn wordt looptherapie vaak aanbevolen. Onder begeleiding van een fysiotherapeut leer je hoe je moet blijven bewegen, wat de bloedtoevoer naar de kleinere aders verbetert en de klachten kan verminderen.
- Dotteren: Bij ernstige klachten kan een arts ervoor kiezen om een dotterprocedure uit te voeren. Hierbij wordt de vernauwde slagader opgerekt met een ballonnetje, waardoor de bloedstroom wordt hersteld.
- Stentplaatsing: In sommige gevallen wordt er een stent geplaatst om de slagader open te houden en verdere vernauwing te voorkomen.
In zeldzame gevallen kan een operatie nodig zijn als behandeling voor etalagebenen. Gelukkig kunnen de meeste mensen met deze aandoening echter goed geholpen worden met looptherapie en medicatie, zonder de noodzaak van een operatie. Heb jij ervaring met deze aandoening? Deel jouw ervaring met anderen door onder het artikel op Facebook te reageren. Vergeet ook niet om het artikel te delen.