Een versleten heup is een veel voorkomend probleem bij vooral ouderen. Het ontstaat door artrose, waarbij het kraakbeen rondom het heupgewricht dunner, zachter en brokkelig wordt. Dit zorgt voor klachten doordat het gebrek aan kraakbeen andere zenuwen kan blootleggen.
Wat is de oorzaak?
Erfelijkheid, zware belasting van de gewrichten en overgewicht vergroten de kans op artrose in de heup. Vaak ontstaat een versleten heup dus door ouderdom, maar er zijn ook een aantal andere oorzaken die de kans op artrose in de heup vergroten of het proces versnellen. Zoals een breuk in het heupgewricht op jongere leeftijd of een ontsteking zoals reumatoïde artritis. Hoe je een versleten heup op tijd herkent?
Eerste symptomen versleten heup
Een versleten heup kan verschillende klachten veroorzaken. De eerste symptomen van een versleten heup zijn vaak stijfheid, vooral bij het opstaan uit een bed of stoel, en pijn bij het traplopen, vooral in de ochtend. Andere klachten van een versleten heup zijn o.a.:
- Pijn bij het traplopen, vooral in de ochtend
- Kraken van het heupgewricht
- Moeite en pijn bij bukken en hurken, bijvoorbeeld om de veters te strikken
- Pijn in de lies en/of bil, wat kan uitstralen naar bovenbeen en knie
Naarmate de slijtage verergert, kunnen er meer klachten ontstaan, zoals:
- Moeite met bewegen van de heup
- Verlies van spierkracht, vooral in het bovenbeen
- Minder belastbaarheid; door het been zakken
- Nachtelijke pijnen, waardoor de nachtrust verstoord raakt
- Warm aanvoelen van de heup, bijvoorbeeld door een ontsteking
Hoe wordt een versleten heup behandeld?
De grote vraag is natuurlijk. Wat kan je hier aan doen? Bij behandeling zal de dokter in eerste instantie pijnstillers voorschrijven en bij overgewicht aanraden om af te vallen. Verder zal de dokter je waarschijnlijk naar een fysiotherapeut sturen om te leren op de juiste manier te bewegen. Bewegen is heel belangrijk bij een versleten heup: daardoor wordt de stijfheid beperkt. Daarnaast kan de fysio je helpen de kracht en stabiliteit van de heup te vergroten, waardoor pijnklachten vaak verminderen.
Bij ernstige pijnklachten of een zeer beperkte mogelijkheid tot bewegen door de symptomen van een versleten heup, kan soms een operatie nodig zijn waarbij het versleten heupgewricht vervangen wordt door een kunstheup. Hoewel dat klinkt als een intensieve operatie, slaagt de operatie in 95 procent van de gevallen en kun je daarna weer voor zo’n tien à vijftien jaar vooruit.
Heb jij versleten heup (gehad)? Laat jouw ervaring weten in een reactie onder het bericht op Facebook. Vergeet ook niet om het artikel te delen om andere te waarschuwen voor de eerste signalen van een versleten heup.
Bron: Margriet