Als je een partner hebt die snurkt, aan een drukke weg woont of gewoon een lichte slaper bent, kunnen oordopjes helpen om beter te slapen. Maar raak je eraan verslaafd? En helpt het echt om beter te slapen?
Oordopjes en je slaap
Als je ’s nachts niet goed slaapt door lawaai, zijn oordopjes erg handig. Ze zijn gemaakt van was, siliconen of schuim en ze maken het geluid om je heen minder hard. Ze maken je oren niet helemaal dicht, maar zorgen dat het minder lawaaierig is, met wel 10 tot 30 decibel minder. Voorbeeld: een gesprek is zo’n 40 decibel, snurken is harder. Met oordopjes in kun je harde dingen, zoals je wekker, nog horen.
Maar slaap je nou echt beter met oordopjes? “We slapen het best als het rustig is om ons heen. Als je storende geluiden hoort, zoals snurken of lawaai van buiten, dan blijft je brein wakker. Je hersenen letten altijd op gevaar. Minder geluid betekent minder wakker zijn en dieper slapen”, zegt slaapexpert Coster. Dus, oordopjes kunnen echt helpen voor betere slaap.
Mensen die snel last hebben van geluiden, gebruiken vaak oordopjes om te slapen. Slapen in complete stilte klinkt ideaal. Maar als je oordopjes niet goed schoonmaakt, kunnen er bacteriën in groeien en je kunt eraan verslaafd raken. “Als je went aan de stilte, worden normale geluiden storend, zoals het ademen van je partner. Deze geluiden hoor je ineens veel harder als je je oordopjes uitdoet”, zegt de expert.
Verslaafd aan slapen met oordopjes?
Ja, je kunt dus verslaafd raken aan slapen met oordopjes. Het is meer een gewoonte dan een echte verslaving. “Je lichaam kan slapen zonder oordopjes, als je maar weet hoe. Je wilt niet afhankelijk zijn van alleen kunnen slapen met oordopjes”, voegt Coster toe.
Zo slaap je zonder oordopjes
Wil je stoppen met oordopjes? Misschien zitten ze niet fijn of wil je er niet van afhankelijk zijn. Met de juiste tips kun je zonder oordopjes slapen. “Je moet normale geluiden accepteren. Als je bang bent om zonder oordopjes te slapen, begin dan met luisteren naar fijne, natuurlijke geluiden. Zet bijvoorbeeld vogelgeluiden of zeegeluiden aan. Het is goed om positief over geluiden te denken”, zegt Coster. Het gaat erom dat je geluiden niet meer vervelend vindt. Vergelijk de ademhaling van je partner eens met het geluid van de zee. De eerste nachten zonder oordopjes zijn misschien moeilijk. “Maar houd je gewone ritme aan. Sta op je normale tijd op, ook als je later in slaap valt, anders krijg je andere slaapproblemen.” Slaap jij met oordopjes – en waarom? Laat het ons weten door te reageren onder het bericht op Facebook. Vergeet ook niet om het artikel te delen!
Bron: Margriet