Een frikandel is een populaire snack die geliefd is bij velen, maar ook controversieel vanwege de wildste geruchten over wat voor vlees er in zit. Laten we daarom eens onderzoeken welk vlees er nu echt in een frikandel zit en de feiten van de fabels scheiden.
Waar is een frikandel van gemaakt?
Het grootste deel van het vlees is afkomstig van zogenaamd separatorvlees. Dit zijn de restjes vlees die aan de botten blijven zitten nadat de filet, borst en andere grotere stukken van het dier zijn verwijderd. Deze restjes worden onder hoge druk van het bot geperst.
Niet toegestaan
In de jaren zeventig werden er nog wel kippenmagen, slokdarmen en koeienuiers verwerkt in frikandellen. Dit waren toen nog gewoon restproducten die waren toegestaan. Maar ogen en staarten werden nooit gebruikt. Tegenwoordig wordt er alleen nog maar gebruik gemaakt van het separatorvlees en zijn deze ingrediënten niet meer toegestaan.
Paard
Kortom, een frikandel bevat gewoon vlees van kip of varken en soms van paard, en het grootste deel hiervan is afkomstig van separatorvlees. Hoewel het niet het beste deel van het dier is, is het een duurzame manier om restjes vlees te gebruiken en ervoor te zorgen dat er minder voedselverspilling plaatsvindt.
Duurzame manier
Hoewel het niet het beste deel van het dier is, is het wel een duurzame manier om restjes vlees te gebruiken in plaats van ze weg te gooien. Ongeveer tweederde van een frikandel bestaat uit dit vleesdeel, terwijl de rest bestaat uit water, paneermeel en kruiden.
Wist jij wat er echt in een frikandel zit? Deel je mening met ons in de reacties op Facebook!