Wie heeft er gemiddeld meer bedpartners: mannen of vrouwen? En hoe zit het met het gemiddelde aantal bedpartners in Nederland? In dit artikel onderzoeken we deze vragen en kijken we naar wat de cijfers ons vertellen.
Het cliché over mannen en vrouwen
Een vaak gehoord cliché suggereert dat mannen de neiging hebben om hun aantal bedpartners te overdrijven, terwijl vrouwen eerder geneigd zijn om dit aantal naar beneden bij te stellen. Dit fenomeen kan worden verklaard door ons diepgewortelde maatschappelijke beeld van mannen als ‘veroveraars’ en vrouwen als toonbeelden van kuisheid. Maar wat zeggen de statistieken eigenlijk?
Het gemiddelde aantal bedpartners
Het werkelijke gemiddelde aantal bedpartners zal voor velen waarschijnlijk verrassend zijn. Diverse onderzoeken laten namelijk zien dat het aantal bedpartners in ons leven voor zowel mannen als vrouwen ongeveer rond hetzelfde getal ligt. Een Amerikaans onderzoek ondervroeg 2180 mensen over hun seksuele geschiedenis en voorkeuren. Opvallend genoeg staat Nederland bijna bovenaan de lijst, met een gemiddelde van 6,9 bedpartners. Het Verenigd Koninkrijk gaat ons net voor met een gemiddelde van 7 partners. Interessant is dat uit het onderzoek blijkt dat vrouwen gemiddeld iets meer bedpartners hebben dan mannen, namelijk respectievelijk 6,4 voor mannen en 7 voor vrouwen.
Daarnaast werd de deelnemers gevraagd wat zij beschouwden als “te veel” bedpartners. De meerderheid gaf aan dat de grens tussen normaal en overdreven rond de 10 ligt. Opvallend genoeg beschouwen Nederlanders iemand al als ‘losbandig’ na 6 bedpartners, terwijl het nationale gemiddelde daarboven ligt. Vrouwen vonden het gemiddeld te veel als mannen meer dan 15 bedpartners hadden, terwijl mannen dit punt stelden op 14 bedpartners.
Het draait om jouw comfort
Uiteindelijk draait het niet om het aantal bedpartners dat je hebt gehad, maar om wat voor jou goed voelt. Er zijn natuurlijke verschillen in libido en seksualiteit, zowel bij mannen als vrouwen. Of je nu één partner hebt gehad of meerdere avonturen hebt beleefd, het is allemaal prima.
Het belangrijkste is om je eigen grenzen te respecteren en bewaken. Het is altijd mogelijk om je te bedenken en nee te zeggen, zelfs als je al samen in bed ligt. Soms kan het lastig zijn om aan te voelen wanneer bepaald gedrag je grenzen overschrijdt. De gouden regel is simpel: als je onderbuikgevoel zegt dat iets niet klopt, dan is dat een signaal om aan de bel te trekken. Je eigen comfort en welzijn staan altijd voorop. Vergeet niet om het artikel te delen op Facebook!