Tijdens de overgang worden opvliegers en stemmingswisselingen vaak genoemd als veelvoorkomende symptomen. Maar wist je dat pijnlijke borsten ook een symptoom kunnen zijn?
Mastopathie in de overgang
Mastopathie is de verzamelnaam voor borstklachten, en dit kan al beginnen ver voor de overgang, meestal vanaf het 35e levensjaar. Volgens deskundige Zwart kunnen de symptomen van mastopathie zijn onder andere pijnlijke en gespannen borsten, pijn bij aanraking of beweging, soms vochtafscheiding uit de tepel, en de borsten kunnen stug en onregelmatig aanvoelen.
Sommige vrouwen hebben hier constant last van, terwijl het bij anderen afhangt van hun menstruatiecyclus. Vaak is het vlak voor de menstruatie het ergst. Na de overgang hebben de meeste vrouwen minder of geen last meer van mastopathie, maar dit geldt niet voor iedereen. Oestrogeendominantie is de oorzaak van veel hormonale klachten bij vrouwen. Dit houdt in dat de verhouding tussen de twee belangrijkste vrouwelijke hormonen, oestrogeen en progesteron, uit balans is. Oestrogeen wordt beschouwd als een ‘stimulerend’ hormoon en progesteron als een ‘rustgevend’ hormoon. Wanneer deze hormonen in balans zijn, zul je over het algemeen weinig last hebben van hormonale klachten, zelfs niet tijdens de overgang. Bij oestrogeendominantie is er echter relatief te veel oestrogeen aanwezig in vergelijking met progesteron, wat kan leiden tot verschillende klachten, waaronder pijnlijke en gespannen borsten.
Behandeling en preventie
Als je last hebt van symptomen zoals pijnlijke borsten, is het altijd raadzaam om je huisarts te raadplegen om andere medische aandoeningen uit te sluiten. Als er geen ernstige onderliggende problemen zijn, zijn er enkele stappen die je kunt nemen om de klachten te verminderen:
- Vermijd het dragen van beugel-bh’s en geef de voorkeur aan bh’s die je borsten niet te strak omsluiten.
- Droog borstelen van je borsten kan helpen om de doorbloeding en lymfestroom te bevorderen.
- Overweeg warmte of koeling om de klachten te verlichten.
- Een gezonde levensstijl met evenwichtige voeding en voldoende lichaamsbeweging kan ook bijdragen aan het verminderen van hormonale klachten.
Vermijd zogenaamde ‘xeno-oestrogenen’, die hormoonverstorende stoffen zijn die voorkomen in plastic producten, bestrijdingsmiddelen, cosmetica en andere chemische producten.
Het is belangrijk op te merken dat deze suggesties kunnen helpen, maar dat individuele resultaten kunnen variëren. Raadpleeg altijd een medische professional voor persoonlijk advies en begeleiding tijdens de overgang.